Sunday, 22 August 2021

RESEPI VIRAL: CHEESE KEK BABY 7 BULAN YANG MUDAH DAN SEDAP

 

Resepi Viral


CHESEE CAKE BABY 7 BULAN ๐Ÿง€๐Ÿงˆ


Sesuai kalau nak tambah berat baby, dan nak naik kan selera baby. 


Resepi ni pun uyu jumpa dan uyu buat dan olah sendiri, boleh lah cuba untuk baby, teksture kek ni bukan macam kek, dia lembuh smooth sesuai untuk baby, 


Bahan Bahan


Bahan Bahan Chesee Cake baby 7 Bulan : 


๐Ÿง€Cheese Tatura - setengah dari 250g

๐Ÿง€Tepung Gandum - 1 sudu sahaja

๐Ÿง€Telur - 1 biji 


blend semua bahan di atas



Cara2 : 

1) Blend semua bahan2 di atas, 

2) Bubuh dalam bekas separuh dari bekas nak kukus.

3) Kukus sehingga kek tak melekat di lidi, dalam 10 minit boleh cek. 

Bubuh separuh dari bekas


Kukus 



Test dengan lidi( Tak melekat tanda dah masak)



Nak tambah topping pun boleh, buat puree buah, buah mangga, buah labu, terpulang. 


Macam uyu buat topping cream cheese untuk anak yg lain, yg baby 7 bulan ni uyu bagi cake ni sahaja, sbb buah dah habis. 

Ni Bahan2 nak buat Topping Cheese


Bahan Bahan Topping Cheese

๐Ÿฆ‹ Setengah dari tatura 250g tadi

๐Ÿฆ‹ Susu fresh 1/2 cawan

๐Ÿฆ‹ Susu pekat 1/3 cawan 


Blend bahan2

sampai jadi mcm ni

Dah siap!


Simple kan? Untuk baby topping tak sesuai yg cheese ni tau, boleh buat puree buah macam buah mangga buah labu ke, terpulang. 

Memang sedap! 





Selamat mencuba! Boleh tengok details dekat gambar tau. 


#baby7bulan #makananbaby7bulan #tipsmakananbayi #cheesecake #cheesecakelovers #cheesecakerecipe

Next
This is the most recent post.
Older Post

0 comments:

Post a Comment